Asiantunteva isännöitsijä tarjoaa vaihtoehtoja

Terttu Virtala (ITS-TEK isännöitsijä) on isännöinyt pääkaupunkiseudun kiinteistöjä jo parinkymmenen vuoden ajan. Putkiremontteja hän on teettänyt useisiin kiinteistöihin. Perinteiseen putkiremonttiin verrattuna putkien pinnoitusmenetelmä lisää Virtalan mielestä asukkaiden asumismukavuutta ja vähentää myös isännöitsijän työtä.

– Sehän alkaa jo suunnittelusta. Käyttövesiputkien pinnoitusmenetelmä ei vaadi niin paljon suunnittelulta kuin perinteinen putkiremontti, jossa lvi- suunnittelija joutuu laatimaan putkistosuunnitelman lisäksi myös kylpyhuonesuunnitelmat. Putkiremontin aikana on myös suunnaton helpotus, kun ei tarvitse juosta kymmentä kuukautta pölyisillä työmailla työmaakokouksissa, pohtii Virtala, mutta korostaa samalla, että isännöitsijän täytyy aina joka tapauksessa valmistella huolella peruskorjauksiin liittyvät asiat.

– Isännöitsijän pitäisi olla mukana jo alusta eli suunnitteluvaiheesta alkaen. Mielestäni lopputulos olisi parempi, jos myös yhtiön hallituksen jäsenet tai edes osa heistä olisi kaikissa peruskorjauksissa jo suunnittelussa mukana. Silloin taloyhtiö saa sitä mitä tilaa.

Asukkaat tarvitsevat tietoa päätöksen tueksi

– Olen pitänyt putkiremonttia suunnittelevissa taloyhtiöissä osakaskokouksia, joihin olen kutsunut asiantuntijoita kertomaan laskelmineen niin perinteisestä kuin myös vaihtoehtoisista menetelmistä. Mielestäni isännöitsijän tehtäviin kuuluu tarjota laajasti tietoa osakkaille. Asioista pitää ottaa selvää ja osata myös perustella vaihtoehtoja sekä antaa aikaa osakkaille päätöksentekoon.

Virtala muistuttaa siitä, ettei päätöstä putkiremontista tee isännöitsijä, vaan osakkaat yhtiökokouksessa. Hän on teettänyt putkiston peruskorjauksen pinnoitusmenetelmällä kolmessa taloyhtiössä, joissa päätös pinnoitusmenetelmällä tehdyn putkiremontin käyttöönotosta on ollut yksimielinen.

– Kyllä asukkaat ovat arvostaneet edullisuuden lisäksi myös sitä, että voivat asua asunnossaan remontin aikana. Eihän pinnoitus per huoneisto kestä kuin viikon verran. Moni arvostaa myös sitä, ettei jo remontoituja kylpyhuoneita tarvitse repiä uudelleen auki. Perinteisessä putkiremontissahan asukas joutuu maksamaan kahteen kertaan kylpyhuoneremontistaan, mikäli on kunnostanut kylpyhuoneensa omalla kustannuksellaan jo ennen putkiremonttia.
Rahoitustarve on pienempi

Isännöitsijän työhön remonttien osalta kuuluu myös rahoituksen suunnittelu. Siinä helpotusta tuo pinnoitusmenetelmän pienempi lainantarve.

– Onhan sillä eroa, tarvitaanko rahaa miljoona euroa vaiko vain puolet siitä. Lainan hoitoaikakin on huomattavasti lyhyempi. Ja totta kai asukkaiden on helpompi saada myös henkilökohtaista lainaa puolet pienemmälle summalle.
Tarvitaanko laajaa vakuutusta?

Vakuutusasiat ovat myös isännöinnin hoidossa. Pinnoitusmenetelmä ei ole vielä saanut laajaa, uuden rakenteen vakuutussuojaa.

– Yksi vakuutusyhtiö korvaa tällä hetkellä pinnoitusmenetelmällä tehdyt putket siten että vahinkolaskelmassa puolitetaan putkiston ikä. Toki kannattaa siirtää vakuutukset remontin takuuajan jälkeen sellaiseen yhtiöön, joka suojan antaa. Mutta kun tarkemmin ajattelee, niin yhtiö säästää jo sen verran rahaa valitsemalla pinnoitusmenetelmän, että kyllä sillä säästösummalla jo aika monta vahinkoakin taloyhtiö kestää. Isännöimissäni taloissa, joissa on käytetty pinnoitusmenetelmää putkiston peruskorjaukseen, ei tosin ole ilmennyt mitään ongelmia pinnoituksen jäljiltä.

Kollegoiden vastustus ihmetyttää

Terttu Virtalaa ihmetyttää isännöitsijäpiireissä esiintynyt vastustus uusia putkiremonttimenetelmiä kohtaan.

– Minun mielestäni se johtuu siitä, ettei haluta ottaa asioista selvää. On niin paljon helpompi tehdä samalla vanhalla kaavalla asioita. Mielestäni sellainen sääntö on hyvä, että jos yli puolet talon kylpyhuoneista on jo remontoitu ja vesieristykset kunnossa, niin kannattaa pinnoittaa putkisto. Mutta jos kaikki kylpyhuoneet ovat peruskorjattavia, niin silloin tulisi teettää putkiremontti perinteisellä menetelmällä.

Vinkiksi muille toimijoille

Taloyhtiön kannattaa tulla vastaan omatoimisissa kylpyhuoneremonteissa maksamalla esimerkiksi vesieristyksen ja sen valvonnan, jolloin asukkaalla on matalampi kynnys aloittaa aikaisemmin kylpyhuoneremontti. Toinen vinkki liittyy vesihanoihin.

– Kun pinnoitusmenelmässä hanat ruuvataan joka tapauksessa auki, niin kannattaa tehdä ennen remonttia kartoitus hanojen uudistamistarpeesta. Siinä säästää vettä ja kustannuksia tulevaisuuden huoltotöissä, kun hanat saadaan yhdellä kerralla uusittua.

badge

Yhteystiedot

Poxytec Oy
PL 25
FI-00981 Helsinki, Finland

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Puh. 050 321 5136

Y-tunnus: FI19450319

Rekisteriseloste
Evästeet verkkosivuilla

Poxytec Oy

Vuodesta 2005 lähtien olemme kehittäneet moderneja saneeraustekniikoita suomalaisiin olosuhteisiin sopivaksi. Kokemuksesta jo tiedämme, minkälaisiin kohteisiin menetelmät Suomessa sopivat.

Ota yhteyttä ja selvitetään yhdessä, miten voimme auttaa teidän tapauksessanne. 

Ota yhteyttä